Wiggins triumfoval v časovke, favorit Martin druhý

24.09.2014 Celý región

Ponferrada 24. septembra (TASR) - Brit Bradley Wiggins triumfoval v stredajšej časovke mužov kategórie elite na MS v cestnej cyklistike a získal tak titul, ktorý mu ešte v zbierke chýbal. Olympijský víťaz z Londýna 2012 zvládol 47,1 km dlhú trať v okolí španielskeho mesta Ponferrada za 56:25:52 min. Na druhú priečku odsunul trojnásobného víťaza, obhajcu trofeje a najväčšieho favorita pretekov Tonyho Martina, ktorý zaostal o 26,23 s. Tretiu priečku si vyjazdil holandský reprezentant Tom Dumoulin.

Tridsaťštyriročný Brit tak pridal k dvom strieborným medailám z MS (2011, 2013) aj vytúženú zlatú. Pretekár stajne Sky vyhral obe individuálne časovky aj pri svojom celkovom triumfe na najslávnejších pretekoch sveta Tour de France v roku 2012. "Neviem čo mám povedať. Sú to moje posledné MS a získal som zlatú medailu. Chcem ju venovať mojej rodine, žene a deťom. Keď som sem prišiel, vedel som, že mám vynikajúce nohy a formu. Vyskúšal som si to už v nedeľu počas tímovej časovky. Na záverečnom klesaní som cez rádio počul, že mám desať sekúnd náskok na Tonyho, ale aj tak som šliapal až do konca," povedal v cieli.

Wiggins sa na budúci rok sústredí opäť na dráhovú cyklistiku, pretože by chcel do svojej zbierky pridať ďalšie olympijské medaily v tomto odvetví z OH 2016 v Rio de Janeiro. Zároveň chce prekonať svetový rekord v hodinovke.

Pre Martina je strieborná priečka sklamaním, pretože sa mu nepodarilo vyrovnať rekord Švajčiara Fabia Cancellaru, ktorý má na konte štyri triumfy. Dvadsaťdeväťročný špecialista by v prípade tohtoročného víťazstva navyše dosiahol všetky v rade, čo nedokázal ešte nikto v histórii. Martin priznal, že bol v stredu príliš unavený, aby dokázal súperiť s Wigginsom. "Mal som veľkú motiváciu získať zlato, nič iné pre mňa neznamenalo úspech. Nevyšlo to, ale taký je šport. Ani striebro nezakrylo moje sklamanie, hoci je to v podstate dobrý výsledok. Ani ja nie som stroj a únavu som cítil už v tímovej časovke. To bola hlavná príčina, prečo som dnes nevyhral," uviedol v cieli Martin, ktorý na pódiu nechýbal ani raz od roku 2009.


Cancellara v stredu neštartoval, pretože sa zameral na nedeľňajšie preteky s hromadným štartom.

Organizátori pripravili pre pretekárov náročnú trať s celkovým stúpaním 458 metrov. Prvá časť trasy mala prevažne rovinatý charakter, no posledných dvadsať kilometrov prinieslo dve stúpania s osem až desaťpercentným prevýšením. Na záverečných kilometroch navyše čakalo na cyklistov klesanie a tak museli predviesť aj svoje zjazdárske schopnosti.

O víťazovi sa rozhodovalo medzi poslednými v štartovom poli, kde boli všetci najväčší favoriti vrátane Martina i Wigginsa. Prekvapením pretekov bol portugalský časovkársky majster Nelson Oliveira, ktorý ako 17. štartujúci v poradí dlho viedol časom 57:47 min a nakoniec obsadil veľmi dobrú siedmu priečku. Wiggins na prvom medzičase strácal na Martina štyri sekundy, no na druhom už mal dvojsekundový náskok Brit, ktorý ešte zveľadil v záverečnej kopcovitej časti.

Slovensko nemalo zastúpenie v 64-člennom štartovom poli.

Výsledky časovky mužov elite (Ponferrada - Ponferrada, 47,1 km):
1. Bradley Wiggins (V.Brit.) 56:25,52 min, 2. Tony Martin (Nem.) +26,23 s, 3. Tom Dumoulin (Hol.) +40,64, 4. Vasil Kirienka (Biel.) +47,92, 5. Rohan Dennis (Aus.) +57,74, 6. Adriano Malori (Tal.) +1:11,62, 7. Nelson Oliveira (Port.) +1:21,63, 8. Anton Vorobjev (Rus.) +1:39,66, 9. Jan Bárta (ČR) +1:43,41, 10. Jonathan Castroviejo (Šp.) +1:44,20
 

Vyberte región